Op een cederhouten plankje gerookte gevulde appeltjes

De bereiding op een cederhouten plankje zorgt ervoor dat de appeltjes ‘indirect’ gegaard worden. Zo zullen ze aan de onderkant niet verbranden. De randen van de plank zullen gaan roken wat een extra laagje smaak toevoegt. Bovendien ruikt het heerlijk en oogt het fantastisch.

Ingrediënten

4 sterappeltjes of Elstar appels
4 ruime theelepels aardbeienjam
4 Amaretti koekjes
Honing
5 gram amandelschaafsel

Voor de custard

250 ml melk
3 eierdooiers
1 afgestreken el maïzena
2 afgestreken el basterdsuiker
2 vanillestokjes
2 el crème fraîche

Ook nodig

Een cederhouten plankje
Een steelpannetje
Een ruime kom

Bereiding:
  1. Maak eerst de custard: verwarm de melk in een pannetje. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk. Roer in een kom het eigeel met de suiker schuimig. Roer de maïzena los met een paar eetlepels melk (het papje moet helemaal glad te zijn). Als de melk kookt de maizenapap erdoor roeren en even roerend laten pruttelen. Schenk eerst een beetje hete melk bij de eiermassa, dan de eiermassa bij de hete melk (‘familie maken’). Blijf kloppen tot de saus iets dikker is geworden en haal de pan van het vuur. Laat iets afkoelen en roer er dan de crème fraîche door.
  2. Snijd een heel dun plakje van de onderkant van de appeltjes zodat ze niet omvallen. Verwijder het klokhuis en hol de appels uit met een meloenboortje. Zorg dat de bodem heel blijft. Schep een ruime theelepel aardbeienjam in de appel, gevolgd door de kruimels van één Amaretti koekje. Vul de appel nu af met de custard en schenk er een beetje honing over. Plak wat van het amandelschaafsel op de appel. Plaats de gevulde appeltjes op een cederhouten plankje.
  3. Zet het plankje op het rooster, rechtstreeks boven de kolen zodat de zijkanten van het plankje gaan roken. Gaar de gevulde appeltjes zo in 20 minuten totdat ze een beetje zacht aanvoelen. Draai het grillrooster (of het plankje met de appels) halverwege de garingstijd zodat alle appels evenveel hitte en rook krijgen. Serveer warm met een bolletje vanille ijs!