Braai is beleving, puur genot!

Waarom een braai? Waarom niet kan je beter vragen. Wat is er nu mooier dan een dikke fik stoken, daar kolen van ragen en er je vlees op grillen? Maar er kan buiten dit alles natuurlijk nog veel meer op een braai. Wat dacht je van kip of gyros aan het spit? Brood en of taarten bakken in de ovenlades? Asado-stijl je vlees garen door het aan de haak te hangen en ga zo maar door. Bij mij in het BBQ hok staat naast een Kamado, Pelletsmoker en een Grillring sinds twee jaar een Home Fires braai 1200; de vuurbox in het midden met links en rechts roosters van elk 50 cm breed.

De wintertijd is voor mij bij uitstek mijn braai seizoen. Ik heb het dan rustiger met werk, mijn buren zitten binnen en ik heb te allen tijde een lekkere warme kachel voor m’n neus. Dus koud krijg ik het zeker niet. Er is werkelijk niks mooier dan een goed vuur maken, hier kolen van te ragen en daar je vlees op te grillen. De geur en het geluid van brandend hout en het vet dat op de kolen druppelt. Braai is beleving, naast een hele mooie manier van vlees bereiden.

Meer dan grillen

Maar vergis je niet, zoals hierboven omschreven kan je veel meer op een braai dan alleen grillen. Zelf gaar ik m’n vlees vaak hangend aan de zwaaiarm. Ik heb hiervoor van grote vishaken en wat ton wartels een systeem gemaakt waardoor ik het vlees kan draaien en rondom kan garen. Ook heb ik een flippin’ grill grate of in het Nederlands een klemrooster die je rond kan draaien en zonder moeite op hoogte kan stellen. Zo kan je dus je vlees in elke gewenste positie geklemd grillen.

Tal van manieren

Voor roerbakgroentes heb ik een plancha van 1 cm dik in m’n braai liggen. Deze is gezet waardoor het vet altijd naar het midden loopt en uitgerust met een 1/8 gastro waar je eenvoudig je afval naartoe schuift met een spatel. De ovenlades gebruik ik om brood af te bakken en allerlei toetjes (baksels) mee te maken. Zij zijn ook handig om je gegaarde vlees warm te houden of te laten rusten. Mijn ingebouwde spit gebruik ik om kip mee te garen en m’n Churasco-houder voor Picaña steaks en ga zo maar door. Zo zijn er nog tal van manieren waarop je de braai kan gebruiken.

Laten we eerlijk zijn, een braai is gewoon super vet en een must have voor een elk zichzelf respecterende BBQ’er. Nou gaan ons braai!

Lesley ‘BigBoy BBQ and Smoke’ Luijer