Gegrilde kreeft met chili-knoflookolie en gepofte prei

Dit is een mooi en simpel kreeftrecept. Het is een perfect voorbeeld van wat de Zuid-Afrikaanse braai aan smaak kan toevoegen. De subtiele houtsmaken van de braai op kreeftenvlees is fenomenaal. En door de extreem hoge temperaturen van de kolen karamelliseert de prei van binnenuit.

Ingrediënten

2 grote kreeften
1 rode peper
2 teentjes knoflook
250 ml zonnebloemolie
Half bosje krulpeterselie
2 grote prei
Halve citroen
Versgemalen peper en zout

Ook nodig

Satéprikkers
Geperforeerd grillplateau
Een steelpan

Bereiding:

  1. Schenk de zonnebloemolie in een steelpannetje (met stalen handvat!) en doe er een snufje zout bij. Verwijder de zaden uit de rode peper en snijd de peper in dunne ringen. Snijd de teentjes knoflook fijn en voeg beide ingrediënten toe aan de zonnebloemolie. Verwarm de olie heel zachtjes boven het rooster en laat een half uurtje staan.
  2. Steek de kreeften met een scherp koksmes door de kop, in één snelle beweging. Doe de kreeften in een grote pan met kokend water en kook de kreeften precies 2 minuten. Haal de kreeften uit de pan, laat héél eventjes afkoelen en scheid de kop van de staart door staart en kop in tegengestelde richting te draaien. Haal de poten van de kreeft en breek de scharen open. Dit gaat het makkelijkst door met de achterkant van een koksmes een paar keer op de scharen te tikken. Breek daarna de schaal los alsof je een eitje pelt.
  3. Leg het scharenvlees op een ingevet, geperforeerd grillplateau. Gooi de koppen en de poten weg of bewaar ze voor iets anders. Leg de kreeften op hun rug en knip met een (gevogelte) schaar de schaal van de buikzijde af zodat het vlees helemaal vrij komt. Steek een satéprikker in de staarten, langs de bovenkant van het pantser zodat de staarten niet opkrullen.
  4. Zorg dat een mooi gloeiend bed van kooltjes gespreid is en leg de preien rechtstreeks in de hete kolen. Draai ze na een paar minuutjes om en zorg dat alle kanten mooi zwartgeblakerd zijn. Haal de prei uit de kooltjes en laat rusten.
  5. Plaats de kreeften op het rooster en grill ze twee minuten per kant. Begin met het pantser naar beneden, daarna de vleeskant. Plaats de laatste twee minuten het grilplateau met het vlees van de scharen op het rooster en draai de scharen na 1 minuut om. Verwijder ondertussen de buitenste laag van de preien en snijd de prei in dunne ringen.
  6. Haal alles van de braai en plaats op een bord. Besprenkel de kreeften en de scharen met de chili-knoflookolie en bestrooi met wat fijngehakte peterselie en de gepofte preiringen. Knijp een half citroentje uit over het kreeftenvlees en bestrooi als laatste met wat versgemalen zwarte peper en zout!