Wat is Braai

Suid-Afrika
op sy beste

24 september
Nationale Braaidag

Beschermheer: aartsbisschop Desmond Tutu

In Zuid-Afrika is braaien de sociale gelegenheid bij uitstek. Zodra ze de kans krijgen organiseren Zuid-Afrikanen een braai. En daar gaan ze heel ver in. Zelfs de nationale feestdag ‘Erfenisdag’ of ‘Heritage day’ is op initiatief van de wereldberoemde braaier Jan Braai omgedoopt tot Nationale Braaidag. Elk jaar op 24 september zijn Zuid-Afrikanen vrij van werk en school, en vieren ze de diversiteit van hun vele culturen, tradities en talen. Om de kracht en schoonheid van het regenboogland te onderstrepen, is voormalig aartsbisschop Desmond Tutu al jaren de beschermheer van dit nationale evenement.

Tutu roept alle Zuid-Afrikanen op om die dag samen te genieten van een heerlijke braai, en natuurlijk van elkaar. En dat gebeurt massaal. Iedereen gebruikt deze feestdag om met familie, vrienden en buren te braaien. Niet voor niets is 24 september nu voor iedereen in Zuid-Afrika Nationale Braaidag.

Het is overduidelijk wat er op die dag gebeurt. Mensen komen samen, thuis of in parken en genieten met volle teugen van hun culturele en culinaire erfgoed.

Braaien gebeurt natuurlijk niet alleen op deze nationale feestdag. Je kunt wel zeggen dat het in Zuid-Afrika eigenlijk elke dag Braaidag is. Gelukkig houden ze dit nationale fenomeen niet alleen voor zichzelf. De passie en liefde voor de braai is de afgelopen jaren als een olievlek over de wereld verspreid. Daarom kan jij het plezier van de braai ook in jouw eigen tuin of huis beleven.

Eet, vertel
en geniet!

Elke dag is braai dag in Zuid-Afrika. De meest gehoorde vraag is: is het al weer tijd voor een braai? Die vraag is vrij makkelijk te beantwoorden: JA. Het is tijd om op zoek te gaan naar de beste braai plek. En alvast na te denken over de mooiste gerechten. Want wat was ook weer het geheime recept van de perfecte marinade en hoe lang moest het vlees marineren. Wat moest er ook alweer in oma’s potjiekos? Wanneer is die steak ook weer precies gaar. En hoe ga ik om met de ongevraagde adviezen van mijn buurman, beste vriend of schoonvader?

Het mooie aan een braai is dat het eigenlijk altijd en overal kan. Zoek een beschutte plek, bouw een vuur en verzamel mensen om je heen. Dat is de basis die op orde moet zijn. De precieze invulling van alle gerechten en bijgerechten is meestal geen probleem, hiervoor zijn letterlijk oneindige mogelijkheden. Het allerbelangrijkste is dat je een goeie braai hebt. Of die nou mobiel is, vrijstaand of ingebouwd; op de juiste plek en met het juiste gezelschap, ben je altijd klaar voor een braai.

Omdat wij al jaren braais organiseren of bij anderen aanschuiven, hebben we ontzettend veel braai verhalen gehoord. We weten zeker dat ze niet allemaal waar zijn, maar ze zijn wel allemaal de moeite waard om te luisteren. Rond een braai delen mensen hun verhalen, ideeën en recepten, gevraagd en ongevraagd. Om ook jou te inspireren vertellen we deze verhalen graag. Wil jij ook jouw braai verhalen delen?

Braais zijn er in alle soorten en maten. Het maakt namelijk nogal een verschil of je met een kleine groep in de tuin of onder een veranda gaat braaien. Of gezellig met de hele familie binnen wilt eten. Hoewel de omstandigheden en het gezelschap kunnen verschillen, is het principe van een braai altijd hetzelfde: je maakt met je houtvuur je eigen houtskool om de pure gerechten met een persoonlijke touch te bereiden.

Je braai begint met een stevig vuur in de kolenmaker. Als de blokken goed branden, por je met een pook in het vuur, zodat de houtskool er doorheen valt. Dan hoef je de kolen alleen nog onder de roestvrijstalen roosters te schuiven en kun je aan de slag. Je kan natuurlijk ook de stralingswarmte benutten voor je spit. Zorg bovendien dat je het vuur gaande houdt, want dan heb je een constante aanvoer van kolen.

Als de houtskool gloeit, dan is het de hoogste tijd om echt te gaan braaien. Natuurlijk heb je alles al tot in de puntjes voorbereid, of je hebt het uitbesteedt aan je kookteam. Op het stevige roestvrijstalen rooster bereid je de meest verrukkelijke gerechten. Van grote lappen vlees en flinke stukken boerewors tot complete vissen of gegrilde groentes. Je kan ook een heerlijke stoofpot in een potjie aan de zwengel in de braai hangen. Extra opties zijn een spit voor kip, andere stukken vlees of ananas, een broodoven voor knapperig vers brood en low & slow cooking of de lades waarin je aardappelen en groenten gratineert. Wat je ook maakt, alle gerechten hebben de unieke smaak van jouw eigen houtskool en kookpassie.

Na het eten is de braai gelukkig nog lang niet voorbij. Je hoeft alleen het vuur weer op te stoken om een sfeervol haardvuur te maken. Zo heb je het ideale decor om nog uren na te genieten van het eten en te praten over het leven. En vergeet hierbij niet een goed glas wijn of bier te drinken, of iets anders natuurlijk.

Vind een
braaidealer
in de buurt

Braai is een
bijzondere
ervaring

Doe mee aan
een braai
experience

Bly ingelig

Blijf op de hoogte van allerlei leuks
en schrijf je in voor onze digitale updates

De braai community is altijd bezig met nieuwe technieken en recepten. Wij houden alle ontwikkelingen, van recepten en mooie verhalen tot speciale events nauwlettend in de gaten. Als je niets wilt missen, schrijf je dan meteen in voor onze digitale updates. Dan weet je zeker dat je altijd op de hoogte bent van het laatste braai nieuws.

    Volg ons ook op: