De historie van Braai

Elke storie
het’ n begin

Kulturele
erfenis

Cultureel erfgoed

Het verhaal gaat dat de eerste braais per ongeluk ontstonden. Toen de vroege mens eenmaal zelf vuur kon maken, veranderde het leven drastisch. Naast warmte en veiligheid bood een vuur ook de kans om voedsel op een andere manier te bereiden. Voor die tijd verorberden de oermensen het voedsel dat ze vonden of het vlees dat ze buit maakten nog rauw. Tot het moment dat iemand een stukje vlees in het vuur liet vallen en ontdekte dat dit geroosterde vlees veel lekkerder was. Het was bovendien veel makkelijker te kauwen en te verteren. Dat is het moment dat het principe van de braai is geboren.

Het kan bijna geen toeval zijn dat de eerste sporen van de oermens en vuur ontdekt zijn in Zuid-Afrika. In de donkere grotten in de buurt van Sterkfontein vonden wetenschappers aanwijzingen dat de eerste mensen daar meer dan een miljoen jaar geleden leefden en al een primitieve vorm van braai kenden. Dit blijkt onder andere uit de restanten van Antilope botten die overduidelijk in het vuur hadden gelegen.

Na deze eerste primitieve vorm is de braai in Zuid-Afrika uitgegroeid tot een nationale traditie. Zowel de oorspronkelijk bevolking van dit land als de boeren die later kwamen, hebben bijgedragen aan het fenomeen dat de braai nu is. Ongeacht de achtergrond kwamen mensen samen rondom de braai om elkaar te ontmoeten en te eten. Bij de vuurplaats deelden mensen het laatste nieuws en vertelden ze hun verhalen.

De essentie van de braai is nog steeds hetzelfde. Zeker in een land met een enorme diversiteit aan inwoners is de braai een verbindende factor. Iedereen kan zijn eigen draai aan een braai geven. Elk gezelschap heeft zijn eigen manier om op basis van vuur een fantastische maaltijd in elkaar te zetten. Zolang iedereen het gezellig heeft en goed kan eten, is het goed. Het feit dat Zuid-Afrika als enige land ter wereld een Nationale Braaidag heeft, onderstreept het belang van dit culturele en sociale erfgoed. Braai is zo veel meer dan een manier om te koken, het is onderdeel van de nationale identiteit. Dat is al jaren zo en zal altijd zo blijven.

We hebben zoveel plezier van onze Home Fires braai
dat hij binnenkort mee verhuist naar Frankrijk.

Familie Boymans, Tonden

We hebben nu al ruim negen jaar een Built-in braai
en we kunnen echt niet meer zonder!

Familie De Vries, Doetinchem

Voor ons is elke gelegenheid, hoe klein ook,
een goede reden om onze braai aan te steken.

Familie Hendriksen uit Groenekan.

Waar kan
jy dit koop

Hoewel de braai in Zuid-Afrika is ontstaan en geperfectioneerd, kan jij ook gewoon genieten van een heerlijke braai. Voor elke situatie biedt Comfort Trade de braai die je nodig hebt. Een mobiel of vrijstaand model voor in de tuin of onder de veranda. Of een ingebouwde braai voor in huis of in je buitenkeuken. Via ons uitgebreide dealernetwerk vind je altijd de braai die bij jou past. Zo weet je zeker dat jij, je vrienden en je familie 100 procent kunnen genieten van alles wat een braai te bieden heeft.

Bly ingelig

Blijf op de hoogte van allerlei leuks
en schrijf je in voor onze digitale updates

De braai community is altijd bezig met nieuwe technieken en recepten. Wij houden alle ontwikkelingen, van recepten en mooie verhalen tot speciale events nauwlettend in de gaten. Als je niets wilt missen, schrijf je dan meteen in voor onze digitale updates. Dan weet je zeker dat je altijd op de hoogte bent van het laatste braai nieuws.

    Volg ons ook op: