Knapperig braaibrood uit het vuurvarkie

Een vuurvarkie is een traditionele Zuid-Afrikaanse broodoven. Als je eenmaal het deeg gemaakt hebt, zet je het bakblik in je vuurvarkie en dan is het gewoon een kwestie van wachten. Zet je vuurvarkie in de kolen en voor je het weet geniet je van een heerlijk knapperig brood.

Ingrediënten

500 gram (wit) bloem naar voorkeur
14 ml gist
325 tot 340 ml water
10 ml zout
5 ml suiker (naar voorkeur)

Bereiding:

  1. Doe de bloem, het zout en de gist in een grote kom en mix dit goed.
  2. Maak in het midden een kuiltje en giet hier langzaam 325 ml warm water en meng tot er een stevig deeg ontstaan. Als het nog te droog is, voeg je nog wat water toe.
  3. Kneed het deeg op een plank of plaat waarover je wat bloem gestrooid hebt. Doe dit ongeveer vijf minuten tot je een glad deeg hebt. Maak vervolgens een rugbybal (ovaal) van je deeg en leg het in een ingevet bakblik. Laat het deeg in een warme ruimte zo’n 40 minuten rijzen tot de omvang ongeveer verdubbeld is. Snij met een scherp mes wat kerven in de bovenkant en strooi er nog wat bloem over.
  4. In de tussentijd heb je je vuurvarkie al 30 tot 40 minuten voorverwarmd. Bak het brood 40 tot 45 minuten tot het goed gebakken is en een gouden korst heeft. Je brood is goed als het hol klinkt als je op de bodem van het brood tikt. Doe dit keer niet teveel houtskool op de bovenkant van je vuurvarkie.